Meny Stäng

Tips för att klara sig på en liten budget

Att slippa bekymra sig över att få ekonomin att gå ihop månad efter månad är något som de allra flesta drömmer om. Under perioder i livet kan det dock vara nödvändigt att klara sig på en liten budget. För den som är van vid annat kan detta vara svårt, och till och med tyckas omöjligt, men det behöver faktiskt inte alls vara så komplicerat. Det finns en hel del bra tips som kan vara till stor hjälp.

Börja med att göra en budget

Det kanske låter uppenbart men det är långt ifrån alla som tänker på att faktiskt göra en budget. Många försöker göra sitt bästa för att få pengarna att räcka, utan att faktiskt ha gjort upp en plan, eller ens ha ordentlig koll på inkomster och utgifter. Att göra en budget är därför det första, och kanske det enskilt viktigaste steget. Först då vet du vad du kan räkna med att ha kvar när de nödvändiga räkningarna är betalda. Naturligtvis är det en god idé att försöka sätta undan en liten slant till sparande, med respekt för att det under vissa perioder kan vara omöjligt.

Planera alla inköp och storhandla

Det är väldigt vanligt att man handlar för en dag i taget, utan någon större planering. Det är dock ingen bra strategi för den som har en strikt budget att förhålla sig till. Det bästa du kan göra ur ekonomisk synvinkel är att göra en matsedel, planera inköpen efter den och göra storhandlingar. Att handla digitalt kan faktiskt dessutom vara en god idé, eftersom du då inte riskerar att frestas av lockande chokladkakor och frestande chipspåsar i hyllorna när du strövar runt i butiken. När du skapar matsedeln är det dessutom klokt att välja maträtter som är lämpliga att ha i matlådor. Se sedan till att göra matlådor, så att du slipper köpa dina lunchlådor ute när du jobbar. Det sparar du en hel del pengar på.

Se till att dra fördel av rabatter och erbjudanden

Även när du storhandlar är det förstås viktigt att vara prismedveten. Se till att ta en titt på vilka varor som det finns rabatter och erbjudanden på för tillfället. Kanske kan du se till att välja maträtter där rabatterade produkter ingår. Du ska naturligtvis inte göra onödiga inköp på grund av att varorna är nedsatta i pris, men om de prissänkta varorna kan vara lämpliga att använda i din matlagning är det smart att fynda. Faktum är att du kan spara hundratals kronor varje månad genom att utnyttja erbjudanden.

Dra ned på kostnader

När du ska hålla dig till en liten budget är det naturligtvis alltid klokt att skära ned på de kostnader som går att ta bort. Se över vilka abonnemang du har till att börja med. Du kanske till exempel inte behöver flera dyra streamingtjänster och du kanske inte behöver prenumerera på flera tidningar. Säg upp de abonnemang som inte är nödvändiga. Se också över el-, telefon- och försäkringskostnader. Kanske finns det billigare men lika bra alternativ.

Dela sidan med dina vänner