Meny Stäng

Låneförmedlare

Att välja låneförmedlare för privatlån - vad ska man tänka på?

Valet av låneförmedlare kommer att ligga till grund för hur nöjd du blir med ditt lån. Det är inte bara pengarna som ska komma in på ditt konto, utan du ska också ingå ett avtal med en långivare eller bank.

Privatlån är idag den vanligaste låneformen för privatpersoner. Med ett privatlån får du möjlighet att nyttja pengarna precis som du vill och du behöver inte heller förklara för banken varför du ansöker. De stora valmöjligheterna med lånet är en av de främsta orsakerna till att folk ansöker, men också de bra avtalsvillkoren och räntorna lockar. Här hittar du en lista över Sveriges bästa låneförmedlare. Att välja en bra långivare är inte alltid det lättaste och det finns många saker som du måste ta hänsyn till. Här nedan berättar vi mer om hur du bör tänka inför ditt val.

Lånebelopp

Den långivare som du väljer ska naturligtvis kunna erbjuda dig det belopp som du är i behov av. När man ansöker via en jämförelsetjänst är det inte ovanligt att långivarna kan erbjuda ett lägre belopp. Inte alla, men det förekommer. Först och främst bör du alltså titta på att banken faktiskt är villig att låna ut det belopp som du ansöker om, oavsett om det är 10.000 eller 100.000 kronor. Har du möjlighet att vara flexibel i ditt belopp är detta kanske inte något att lägga vikt på.

Det är inte ovanligt att man ibland skriver in ett högre belopp än man egentligen är i behov av. Man sitter där och ska ansöka och tänker att en tusenlapp till eller från inte har någon betydelse. Vi rekommenderar dock att du aldrig lånar mer än du är i behov av och har du möjlighet att låna ett lägre belopp (och spara ihop resten själv) är detta alltid att föredra.

ränta och löptid

Avtalsvillkor, ränta och löptid

Oavsett låneform eller belopp ska du dock alltid läsa igenom villkoren för lånet. Ja, du behöver ta dig igenom en hel del minimal text, men gör det. Det är viktigt att du vet vad du har för rättigheter, men också vilka skyldigheter som du har mot banken och som banken har mot dig.

Här är det även viktigt att du tittar på löptiden och räntan. Kommer du att ha tillräckligt lång tid på dig för att betala tillbaka lånet och är räntan något som du kan acceptera? Observera att ränta är något som sätts individuellt och som egentligen inte har så mycket med banken att göra. Det är din egen kreditvärdighet som kommer ligga till grund för vilken ränta du får.

Möjlighet att lösa lånet i förtid

Det här är en punkt som allt för många glömmer när det är dags att ansöka om ett lån. Man är väldigt mån om att titta på ränta och effektiv ränta, men glömmer att se vad det är för möjligheter man har med att lösa lånet i förtid. enligt konsumentkreditlagen har du alltid rätt till att lösa ditt lån när du själv känner för det.

Dock kan det vara så att du har ingått i ett avtal där du har en bunden ränta och då kan det bli lite knepigare. Du får fortfarande lösa ditt lån när du vill, men var beredd på att du kan behöva betala ränteskillnader. Ränteskillnader kan jämföras med om du har ett mobilabonnemang och vill byta till ett annat under bindningstiden. Då måste du betala det kvarstående beloppet för bindningstiden för att denna ska upphöra.

Dela sidan med dina vänner