Meny Stäng

Borgensman

I samband med att man ansöker om lån eller jämför olika lånealternativ, kan man komma i kontakt med termen borgensman. Men vad innebär egentligen denna term, och är detta något man bör tänka på när man tar lån?

Svaret är att de allra flesta som tar lån inte behöver tänka särskilt mycket på att ha en borgensman, då de allra flesta kan ta ett banklån även utan en borgensman. Men i fall där den som ansöker om lånet har en väldigt svag ekonomi men verkligen behöver lånet, och det finns god anledning att tro att det kan vara en god ide att låna ut pengar ändå, kan ett lån bli möjligt med hjälp av en borgensman.

borgensman

Vad innebär en borgensman?

Enkelt uttryckt kan man säga att en borgensman innebär en säkerhet för långivaren. På samma sätt som man t.ex. kan lämna bostaden man söker som en säkerhet i samband med att man tar ett bolån. Men det är alltså inte en sak eller ett föremål som är borgen i detta fall, utan en person, som går med på att gå in och betala ditt lån åt dig, om du inte skulle sköta återbetalningen av lånet av olika anledningar. Genom att långivaren vet att så är fallet, ökar alltså chansen för dem att få lånet, så detta är något som är väldigt bra för dem.

Många går dock inte med på att bli borgensmän för någon annan. Detta eftersom detta givetvis innebär en ekonomisk risk för den som åtar sig detta. Skulle det vara så att du inte betalar, måste ju nämligen borgensmannen sköta detta, så det är egentligen inte så konstigt att många ställer sig väldigt negativt till detta. Därav är det vanligast att man endast ställer upp som borgensman åt familjemedlemmar och liknande. Men i princip skulle man kunna ha vem som helst som borgensman, bara denne eller denna går med på detta.

Vad händer om man har en borgensman men sköter lånet då?

Ja, i så fall behöver borgensmannen inte göra något alls, utan du sköter då lånet som om det vore ditt eget. Du bör därför inte se ett lån med en borgensman som ett gemensamt lån, som i t.ex. fall när man har en medlåntagare. Utan ett lån med en borgensman är ändå endast ditt lån och ingen annans, det är bara om något går fel som borgensmannen har en uppgift.

Dela sidan med dina vänner