Meny Stäng

Lån till studier

Som de flesta som ska börja studera känner till är det möjligt att få studielån för att studera i många fall. Men bör man göra detta, istället för att t.ex. ta ett vanligt banklån till studier istället? Svaret är att i de allra flesta fall är det betydligt mer förmånligt att ta ett lån från CSN för studierna, eftersom studielånen som tas av CSN är mer förmånliga på flera olika sätt, i jämförelse med ett vanligt banklån. Dessutom kan det faktiskt vara svårt att få ett vanligt banklån till studier, eftersom de flesta banker och långivare ställer krav på en viss inkomst för att man ska få ta lån, och det är inte alltid man uppfyller dessa krav som student, om man inte jobbar samtidigt som man pluggar.

Lån för studier

Så i regel rekommenderar vi de allra flesta att ta ett CSN-lån om det bara går, när man börjar studera. Det är dock inte alltid det går, då man måste uppfylla vissa krav för att CSN ska bevilja ett studielån. Det finns därför vissa situationer där ett vanligt banklån kan vara nödvändigt istället, t.ex.:

 • Om utbildningen du ska gå inte är studiemedelsberättigad. Det är nämligen inte alla utbildningar, vare sig i Sverige eller utomlands. Så uppfyller inte utbildningen som intresserar dig CSNs krav, kan det vara möjligt att söka ett vanligt banklån till studier istället.
 • Om du har en relativt hög inkomst under studietiden. Man får nämligen inte tjäna hur mycket som helst och ändå få studiemedel eller studielån, det finns beloppsgränser som kan sätta stopp för detta. Så har du en inkomst som överstiger CSNs inkomstgränser, kan ett banklån också vara nödvändigt.
 • Om du inte uppfyllt de studieresultat som CSN kräver under utbildningen. CSN kräver nämligen att man skickar in intyg på vad man uppnått för resultat när man pluggar. Skulle det vara så att resultaten inte är så bra, kan det också bli stopp gällande studielån framöver. Vilket kan göra att ett vanligt banklån blir nödvändigt istället.
 • Om du redan tagit studiemedel och studielån under den maximala tid som man kan bli beviljad detta. Man kan ju nämligen inte ta studielån från CSN hur länge man vill, utan det finns även tidsbegränsningar gällande detta. Så har du redan tagit studielån av CSN under max. antal terminer, kommer du inte att få fortsätta med detta, utan bör istället vända dig till en bank för att höra om du kan få ett banklån till studier istället.
  • Låna pengar för att studera

   Lån för studier

   Om din situation inte är någon av de ovan nämnda i listan, bör du dock alltid försöka ta lån via CSN istället för ett banklån om det bara går. Ta endast banklån till studier som en sista utväg.

   Dela sidan med dina vänner