Banklån till egenföretagare

Om man är egenföretagare och behöver ta ett banklån, kan det bli stopp gällande detta hos vissa långivare. T.ex. är de traditionella bankerna ofta lite svåra att få banklån av, om det är så att man driver eget.

Vad beror detta på?

Anledningen till att vissa långivare inte vill bevilja egenföretagare banklån är att detta anses vara en mer riskfylld sysselsättning än om man har en vanlig anställning. Är man anställd krävs det ju en viss procedur för att man ska kunna bli av med jobbet. Så vanliga anställdas ekonomi ses ofta som mer stabil på grund av detta. För en egenföretagare räcker det ju däremot med att man har en dålig månad eller två, för att ekonomin kraftigt ska förändras till det sämre, så egenföretagares ekonomi ses som mindre stabil på grund av detta.


Långivare har inte heller någon möjlighet att ta hänsyn till vad det är för företag man har. Det spelar därför ingen roll om ditt företag redan gått bra under många år. Är du egenföretagare, kommer du ändå att ses som en större kreditrisk än anställda, på grund av detta.

I regel lönar det sig därför inte att börja berätta för långivare som inte beviljar banklån för egenföretagare varför man tror att man inte innebär en stor kreditrisk. För de har samma regler för alla egenföretagare, oavsett vad det är för företag man har.

Detta betyder dock inte att det är helt kört att få banklån som egenföretagare. Det finns nämligen en del långivare som kan bevilja även dig som driver eget ett banklån.

Anledningar

Anledningarna till att det går bra att få lån av dessa långivare kan vara antingen att en säkerhet används för lånet, för att minska kreditrisken som långivaren tar. Det klassiska exemplet på ett lån med en säkerhet är ett bolån, då används ju boendet man köper som en säkerhet för lånet, men det finns även andra lånetyper där en säkerhet används.

Det andra skälet till att en del långivare går med på att låna ut pengar även till dig med eget företag är att de likställer din inkomst som egenföretagare med en vanlig lön. Det är inte alla långivare som gör det, men det finns de som gör det, och vill man ta ett banklån utan en säkerhet, är det då dessa långivare man ska vända sig till.

Egenföretagare och banklån

Vilka långivare är då detta?

Detta är i regel långivare som kan ses som lite mer liberala, eller ”snällare”, som en del kallar det, i jämförelse med de traditionella långivarna. De ställer därför inte samma höga krav på låntagarna som de mer strikta låntagarna.

Många av dessa banker beviljar även banklån till andra utsatta grupper, som t.ex. dem med kreditanmärkningar, men så behöver inte alltid vara fallet.

För att hitta dessa lite mer liberala banker rekommenderar vi att du använder dig av en sökmotor. Då det brukar vara smidigast att hitta dem med hjälp av en sådan. Tänk dock på att det kan vara bra att ta en titt på vad flera sådana långivare kan erbjuda dig. Istället för att skicka in en låneansökan till den första bästa banken du hittar. Då alla långivare sätter sina egna priser, vilket i förlängningen innebär att det förekommer ganska stora prisskillnader. Genom att bekanta sig med flera finansbolag av det här slaget, ökar man därför chanserna att man hittar det mest förmånliga lånet med!

Som egen företagare stöter man på en mängd olika utmaningar med jämna mellanrum, och ett sådant tillfälle är i regel om man vill ta ett banklån när man är egen företagare. Många kreditgivare beviljar nämligen endast lån till den med en fast anställning, något som en egen företagare förstås saknar, vilket kan göra det svårare att få lån. Men helt omöjligt är det inte att få ett banklån när man är egen företagare! Här kommer några tips på vad du kan göra för att öka dina chanser att få banklån som egen företagare:

Vänd dig till lånegivare som specialiserar sig på just egna företagare

Det finns nämligen en del lånegivare på den svenska lånemarknaden som specialiserar sig på grupper som inte alltid kan få lån hos ”vanliga” lånegivare, och en sådan grupp är förstås just egna företagare. Så försök leta upp några sådana lånegivare (det är lätt att göra med hjälp av t.ex. sökmotorer om du inte känner till dem sedan innan), och ansök om lån av dem, istället för av vanliga banker eller liknande.

Vänd dig till en bank som du har ett långt engagemang med

Detta kan t.ex. vara den bank som du har ett sparkonto hos eller liknande. Genom att du har ett engagemang hos dem sedan tidigare ökar du nämligen dina chanser att få lånet, förutsatt att du skött ditt nuvarande engagemang hos banken väl, förstås. Detta innebär att du kanske kan få ett lån av dem, med ditt sparkonto eller övriga engagemang som en slags säkerhet, även om man inte lämnar sparkontot som en sedvanlig säkerhet, som när man ansöker om ett bolån eller liknande. Så fundera på om du har en sådan bank som du kan vända dig till, helt enkelt!

Ansök om lånet tillsammans med någon annan

En medlåntagare, helt enkelt. Det kan vara din make eller maka eller sambo, om du har en sådan, alternativt en annan familjemedlem eller liknande. När man är två ansökande tar nämligen kreditgivaren hänsyn till bådas inkomster, och inte bara din, så om den andra sökanden inte är egen företagare och har en bra inkomst, ökar dina chanser att få lånet om du ansöker om det tillsammans med någon annan drastiskt!