Meny Stäng

Lån till bil

Om man ska köpa en ny bil, och behöver låna till detta, är det i regel vanligt att man tar ett lån av bilföretaget som man köper bilen av. Dock undrar en del, som kanske redan har lån på annat håll, varför man egentligen måste ta lånet av ett bilföretag. Kan man inte lika gärna ta ett vanligt banklån för att köpa en bil?

Svaret är att detta kan gå, beroende på hur din ekonomi ser ut, hur mycket det är du vill låna och så vidare. Alla långivare ställer sig nämligen inte negativt till att ge ett banklån till bil, snarare tvärtom. Däremot är det inte alltid säkert att det blir mest förmånligt att ta ett banklån till bil, istället för ett sedvanligt lån av bilhandlaren.

Hitta ett bra lån för köp av bil

Vad beror detta på?

Anledningen till detta är att när man tar ett billån, används i regel bilen man köper som en säkerhet för lånet, dvs. man lämnar några uppgifter om bilen i samband med låneansökan, och ger långivaren tillstånd att sälja bilen om det är så att man inte kan betala tillbaka lånet, för att banken på så vis ska kunna få tillbaka sina pengar. Detta betyder att långivaren kan känna sig säkrare på att de kommer att få igen pengarna, och detta gör i regel att de även kan tänka sig att låna ut pengar till dig, mot en lägre ränta.

Banklån till bil - billån

I regel tas dock vanliga banklån inte mot en säkerhet, vilket gör att de i regel är dyrare, rent räntemässigt, än billånen.

Viktigt att lägga till

Alla billån kostar dock inte lika mycket, och alla banklån kostar inte heller lika mycket. Istället är variationerna gällande pris faktiskt ganska stora. Detta betyder att det kan gå att hitta mer förmånliga banklån, om man har tid att leta efter detta. Känner du dig bombsäker på att du verkligen vill ha just ett banklån istället för ett billån, rekommenderar vi därför att du lägger lite tid på sådan research, för gör du detta, kan du mycket väl hitta ett banklån som ligger ganska nära billånen rent prismässigt, eller kanske till och med är mer förmånligt än dem.

Om du ska köpa en bil och inte har hela köpesumman själv, finns det i många fall goda möjligheter att få ett lån för att lösa situationen. Men ett banklån för ett bilköp funkar inte exakt som alla andra lån du kan ta, så här kommer lite information om banklån bil för dig som överväger detta alternativ:

Kan man ta ett vanligt banklån för att köpa en bil?

Absolut. De flesta företag som banker som erbjuder banklån gör detta nämligen utan säkerhet, så man behöver inte berätta vad man ska använda pengarna till, utan man kan göra exakt vad man vill med pengarna om man blir beviljad lånet. Detta gör att man mycket väl kan ta ett banklån och sedan köpa en bil med pengarna?

Vad har man för andra alternativ?

Utöver banklånen kan man även ta speciella billån, som är utvecklade just för att tas när man vill köpa en bil. Dessa lån kan i regel vara mycket mer förmånliga än banklånen, men det är inte alla som kan få dem, och dessutom kan man om man tar ett sådant lån, bli bunden till att köpa bilen av ett visst företag (som man då alltså tar lånet via). Vidare är det viktigt att känna till att om man tar ett renodlat billån, så lämnar man bilen som säkerhet för lånet, på samma vis som en bostad är en säkerhet för ett bolån.

Bra att tänka på

Som du säkert förstår baserat på informationen ovan, har du alltså flera alternativ när du ska ta ett lån för att köpa en bil. Det är med anledning av detta ytterst viktigt att bekanta sig med flera av dessa alternativ, för att försäkra sig om att man faktiskt tar det bästa möjliga lånet. Så gör alltid en ordentlig lånejämförelse när det är dags för banklån bil, helt enkelt, och jämför bland annat priser, villkor, återbetalningstider samt alla andra detaljer som hör lånet till!

Skulle det kännas som att detta är för tidskrävande kan det dock vara bra att veta att det faktiskt finns automatiska jämförelsetjänster som man kan använda för att göra detta med automatik, så att man slipper titta på alla lånealternativen manuellt. Är det bråttom med lånet rekommenderar vi därför att du tar en sådan tjänst till hjälp, för att snabba på processen.

Banklån eller billån?

Om du ska köpa en ny eller begagnad bil och inte riktigt har de pengar som krävs för detta, har du två alternativ av lån att välja mellan för att göra detta: ett vanligt banklån eller billån, som är specifikt avsedda för inköp av bilar. Men vilket alternativ är egentligen bäst? Detta ska vi försöka reda ut i denna artikel.

Vad är fördelarna med ett banklån?

Om du vill ta ett vanligt banklån har du väldigt många olika lånegivare att välja mellan, både vanliga banker och andra, fristående lånegivare. Detta gör att du kan välja var du vill låna, baserat på den återbetalningstid du vill ha, vad kostnaden är och så vidare, ganska fritt, vilket många gillar förstås. Dessutom behöver man när man tar ett banklån inte uppge vad man ska använda pengarna till, eftersom banklån är så kallade lån utan säkerhet, så du behöver inte berätta något om vilken bil eller liknande som du ska köpa i samband med ansökan. 

Vidare går det ofta väldigt snabbt att både ansöka om och få banklån, då flera av de lånegivare som erbjuder dessa lån är nätbaserade och har bra ansökningstjänster för att ansöka om lånet via nätet. Så det är absolut inte krångligt att ansöka om dessa lån på något vis!

Vad är då fördelarna med ett billån?

För det första kan man, framför allt om man har en viss kontantinsats själv, få riktigt bra förmåner på billån, om man vänder sig till rätt lånegivare. Detta innebär framför allt att ett riktigt billån kan bli riktigt mycket billigare än ett banklån om man vänder sig till rätt lånegivare för billånet.

Detta beror på att man lämnar bilen som säkerhet för lånet, vilket gör att man innebär en lägre kreditrisk för långivaren. 

Banklån eller billån?

Varför tar då inte alla billån istället för banklån?

För det första har billån vissa begränsningar, vilket gör att dessa lån inte är så attraktiva för alla låntagare. Bland annat tar många lån genom olika bilföretag, och gör man detta, måste man förstås i regel även köpa bilen av samma företag. Vissa vill dock inte detta, utan vill ha så mycket frihet som möjligt när det gäller var man köper bilen, och lite av denna frihet går man miste om när man tar ett billån genom en bilförsäljare.

Vidare är kraven på billån hos de flesta lånegivare i regel högre än vad kraven är för vanliga banklån, så alla som köper en bil kan faktiskt inte ens få ett billån. Men kan man det, brukar i regel ett billån vara det bättre alternativet, åtminstone rent kostnadsmässigt.

Dela sidan med dina vänner