Meny Stäng

Lån som gravid?

Att ta banklån är ett stort åtagande, så man gör verkligen klokt i att tänka igenom en hel rad saker om man ska ta ett banklån. Detta känner de flesta till, men ibland kan man ändå hamna i situationer som känns svåra att lösa av olika anledningar, och där man inte alls vet vad man bör göra. En sådan situation, som många undrar över, är att ta banklån som gravid. Går det över huvudtaget? Och är det en bra ide? Detta ska vi försöka svara på i denna artikel.

Vad kan problemet vara om man ansöker om banklån som gravid?

Problemet är, ur bankens synvinkel, förstås att du förmodligen kommer att ha en lägre inkomst under din mammaledighet i jämförelse med idag. Eftersom vad man har för inkomst i stor utsträckning påverkar vilka chanser man har att få lån, är detta därför en viktig detalj i sammanhanget. Det faktum att du kommer att vara mammaledig inom kort kan därför göra att du kan få låna en mindre summa än annars, men det behöver inte betyda att du inte kan få lån alls.

Ansök om ett lån här:

Vissa tror dock att föräldraersättning inte skulle vara en inkomst som banken kan ta hänsyn till när de beviljar lån, men detta stämmer absolut inte. Det är ju en inkomst som alla andra, och bara din ekonomi ser bra ut och går ihop annars, bör detta inte vara något problem i sammanhanget. Vad du bestämmer dig för att göra med den föräldraersättning du får, är ju trots allt upp till dig.

Banklån som gravid

Viktigt att känna till

Exakt hur mycket mindre banklån du kan få om du är gravid varierar dock från bank till bank, det finns egentligen inga generella regler kring detta, utan varje bank gör sin egen bedömning gällande detta. Vi rekommenderar trots detta dig dock att vara ärlig om din graviditet, det tjänar även du på, eftersom du då kan känna dig mer säker på att du faktiskt kan sköta lånet ordentligt.
Skulle du dock misstänka att du har lite svagare ekonomi även i övrigt, kan du dock öka dina chanser att få banklån som gravid genom att söka om lånet med en medlåntagare, så detta kan vara ett bra knep att ta till.

Vidare är det faktiskt lättare att få banklån som gravid i många fall än om man skulle vänta till efter mammaledigheten, åtminstone om du jobbar under året innan du blir gravid, eftersom banken då ser din nuvarande inkomst på kreditupplysningar och liknande. Väntar du till efter din mammaledighet kommer ju banken att istället bedöma dig baserat på den inkomst du har under din mammaledighet i de flesta fall, och denna inkomst kommer ju att vara lägre.

Dela sidan med dina vänner