Banklån med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning, men behöver ta ett lån, har du förmodligen märkt att det kan vara svårt att bli beviljad ett banklån med betalningsanmärkning. Detta då många av bankerna anser att den som har en betalningsanmärkning är en sämre betalare än andra. De vill därmed inte alltid ta några onödiga risker genom att bevilja ett lån till en sådan person. En del som upptäcker detta, tror då att det är helt kört att få lån alls, när man har en betalningsanmärkning. Men i själva verket är det inte så, utan det finns en rad olika alternativ till banklån med betalningsanmärkning, och dessa tänkte vi berätta om här.

Låna med betalningsanmärkning


För det första finns det en rad företag i Sverige som kan tänka sig att låna ut pengar även till dem med betalningsanmärkningar. Det första man bör göra om man befinner sig i denna situation är därför att försöka hitta några sådana företag. För skickar du in en låneansökan till dem istället, ökar givetvis dina chanser att gå ett lån avsevärt.

Banklån med betalningsanmärkning

Beroende på vem du ansöker hos

Dock varierar de krav som ställs på dig som låntagare utöver detta lite grann, beroende på vem du ansöker om lånet av, så det kan vara en god ide att bekanta sig med de krav som långivaren beskriver, t.ex. på sin hemsida, innan man skickar in en ansökan till dem.

Det är inte heller alltid säkert att man kan låna hur mycket som helst av dessa banker, vilket gör att vi främst rekommenderar att låna av dem för dem som ändå inte behöver låna några väldigt stora belopp.

Hittar du en långivare som inte tillhör de allra mest liberala, men inte heller de mest strikta långivarna i vårt land, kan det även hjälpa att ansöka om lånet tillsammans med en medlåntagare som inte har en betalningsanmärkning, eftersom de då har en ”bättre betalare” att förlita sig på när det gäller återbetalningen av lånet. I regel är det bäst att välja att göra detta om man har en make, maka, sambo eller särbo som man ändå tänkt använda pengarna man lånar tillsammans med, annars kan det vara svårt att övertala folk att stå med på lånet.

Svårt att få lån med betalningsanmärkning

Om man dragit på sig en betalningsanmärkning får man ofta tillfällen att ångra detta flera gånger efter att detta inträffat. Ett sådant tillfälle är när man vill ta lån, då märker man nämligen snabbt att det är svårt att få ett lån om man har en betalningsanmärkning. Men är det verkligen helt kört att få ett lån om man har en betalningsanmärkning? Svaret är att det är det faktiskt inte längre, även om det var så förr. För antalet personer med betalningsanmärkningar har ökat kraftigt under senare år, och många lånegivare är förstås medvetna om att även dessa personer emellanåt vill ta lån, och har därför tagit fram låneprodukter för att möta denna efterfrågan.

Detta innebär att man idag kan få ett lån, även om man har en betalningsanmärkning. Om detta är relevant för dig bör du dock känna till följande:

Alla lånegivare erbjuder inte denna möjlighet

Istället finns det fortfarande ganska många lånegivare som inte alls går med på att bevilja lån till den med betalningsanmärkningar. Du kan därför inte vända dig till vilken lånegivare som helst för att ta dessa lån. Det krävs istället att du gör lite research for att hitta lånegivare som inte kommer att ha problem med det faktum att du har en betalningsanmärkning, och sedan ansöker om lån av just dem. Annars kommer du nämligen bara att slösa bort värdefull tid på att ansöka om lån som du ändå inte kan få.

Att hitta lånegivare som kan tänka sig att låna ut pengar även till den med en betalningsanmärkning är dock inte alls svårt, även om det skulle vara första gången efter att man fått betalningsanmärkningen som man ansöker om detta. Ta helt enkelt en sökmotor till hjälp för att hitta dessa långivare enkelt och snabbt.

Banklån med betalningsanmärkning

Ditt lån kommer att bli lite dyrare

Det faktum att du har en betalningsanmärkning innebär nämligen att du är en högre så kallad kreditrisk för den lånegivare som beviljar dig ditt lån. För att balansera denna risk lite, kommer lånegivaren att ta ut en högre ränta på ditt lån, i jämförelse med vad de hade tagit av någon som saknar betalningsanmärkning. Så förbered dig på att lånet kanske inte kommer att vara lika billigt som de lån du tog innan du fick betalningsanmärkningen, helt enkelt!

Alla lån du kan ta är inte likadana

Istället kan de lån du kan ta skilja sig åt ganska mycket, både när det gäller priser, återbetalningstider och villkor i övrigt. Bara för att du har en betalningsanmärkning bör du därför inte underlåta att göra en ordentlig lånejämförelse innan du ansöker om lånet. Så bekanta dig med flera lånealternativ och lånegivare innan ansökan, för att vara säker på att du hittar det lån som är bäst för just dig!